Fiber Vakdag volledig online

Fiber Carrier Association benadrukt belang samenwerking

De aanleg van glasvezel in Nederland zit in een stroomversnelling. Nieuwe partijen zijn de afgelopen jaren actief geworden. In een klein land als Nederland zit men elkaar dan al snel in de weg. Samenwerking in de sector is van belang om de glasvezel-uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden. Het is een van de thema’s tijdens de Fiber Vakdag 2020.

“De glasvezelsector moet gezamenlijk met oplossingen komen om de capaciteit van het ‘Nederlandse internet’ ook in de toekomst veilig te stellen”, stelt Andrew van der Haar, Managing director bij de Fiber Carrier Association (FCA). “Maar dat kan alleen als je met elkaar om de tafel gaat zitten. En dat is precies wat wij tijdens de Fiber Vakdag Online Editie gaan doen.”

Aanvankelijk stond de vakdag op 7 oktober. Vanwege de corona-uitbraak vindt de derde editie dit jaar echter volledig online plaats, en wel tijdens vier dinsdagen in oktober. “In sessies van ongeveer een uur worden de deelnemers bijgepraat over het laatste nieuws uit de sector.”

De eerste bijeenkomst, op 6 oktober, adresseert het onderwerp Samenwerken. Tijdens deze sessie delen verschillende instanties, gemeenten en partijen hun plannen en vertellen over samenwerkingsverbanden.

Investeringsklimaat

Het thema Finance staat centraal op dinsdag 13 oktober. “Tijdens dit thema zullen we het investeringsklimaat in de Europese glasvezelsector belichten”, legt Van der Haar uit. “Daarbij zal ook de Europese CEF2 funding aan bod komen, het stimuleringsprogramma dat zich richt op het verbeteren van de digitale infrastructuur in Europa.”

Innovatie komt als onderwerp aan de orde op 20 oktober. Nederland loopt voorop in het aanbieden van breedband, weet Van der Haar. “Wij zien mooie initiatieven ontstaan voor glasvezelinfrastructuur op landelijk, regionaal en lokaal niveau. We besteden niet alleen aandacht aan de actuele status van glasvezelprojecten in Nederland, maar we kijken ook naar de ontwikkelingen in het buitenland.”

Tijdens de laatste sessie, op 27 oktober, komt Techniek aan bod. Van der Haar: “Glasvezelverbindingen zijn niet direct zichtbaar, maar zorgen er wel voor dat we gebruik kunnen maken van digitale technologie zoals we gewend zijn. Want (voldoende beschikbare) glasvezelnetwerken zijn een randvoorwaarde voor een florerende Nederlandse digitale economie.”

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op de website.

Dit artikel verscheen in ChannelConnect.