PROGRAMMA FIBER VAKDAG ONLINE EDITIE 2020

Samenwerken – 6 oktober

Op 6 oktober vond de eerste sessie van de Fiber Vakdag Online Editie plaats. Tijdens deze sessie stond het thema samenwerken centraal. Verschillende instanties spraken over hun plannen en samenwerkingsverbanden. Onderstaand een overzicht van de tafelgasten en onderwerpen van deze sessie.

Efficiënt gebruik van reeds beschikbare netwerken door samenwerking
Relined Fiber Network wil de samenwerking met haar partners intensiveren om gezamenlijk nóg meer bereik te hebben. Hoe kunnen we efficiënt gebruik maken van reeds beschikbare netwerken door samenwerking? Dennis van Jaarsveld deelt zijn visie hierover.

Wereldwijde samenwerking om connectiviteit voor onderwijs en onderzoek te realiseren
Alexander van den Hil heeft zo’n 25 jaar ervaring in netwerken voor onderwijs en onderzoek. Hij vertelt over hoe SURF wereldwijd samenwerkt om connectiviteit voor onderwijs en onderzoek te realiseren.

Gemeente Helmond aan het woord
Henri de Bekker vertelt over de verglazingsstrategie van de Gemeente Helmond. Door het uitblijven van investeringen, heeft de Gemeente Helmond zelf het heft in handen genomen. Dat bleek een gouden greep.

Het Actieplan Digitale Connectiviteit
David Yoshikawa is Coördinator digitale connectiviteit en lokaal beleid bij het ministerie van EZK. Hij vertelt ons meer over het Actieplan Digitale Connectiviteit. Dit plan bevat doelstellingen en acties die erop toezien dat in Nederland altijd en overal kwalitatief hoogwaardige connectiviteit beschikbaar is en tegen concurrerende tarieven. Hierbij is een goed samenspel nodig tussen Rijk, lagere overheden en marktpartijen.

Finance – 13 oktober

Op 13 oktober stond het thema finance centraal. Tijdens deze sessie hebben we samen met de tafelgasten de laatste ontwikkelingen op het gebied van finance en investeringen belicht. Onderstaand een overzicht van de tafelgasten en onderwerpen van 13 oktober.

Investeringsklimaat in de Europese glasvezelsector
Joeri van Bogaert deelt zijn visie over het investeringsklimaat in de Europese glasvezelsector. Als mede-oprichter van Capabilities brengt hij tijdens rondetafelsessies investeringspartijen bijeen die met elkaar van gedachten wisselen over het investeren in datacenters en glasvezelnetwerken. De inzichten die uit deze sessies voortvloeien, deelt hij met ons.

Connecting Europe Facility (CEF2)
Thomas Kuepper, scientific and technical policy officer bij de Europese Commissie, informeert de bezoekers over Connecting Europe Facility (CEF2), het stimuleringsprogramma dat zich richt op het verbeteren van de digitale infrastructuur in Europa. Het gaat dan niet alleen om het aanleggen van 5G- en glasvezelnetwerken voor het onderwijs en de wetenschap, maar ook om het faciliteren van openbare wifi-netwerken in grote steden.

Financierings- en investeringstrends in de digitale infrastructuur
De snel groeiende digitale infrastructuur sector is erg kapitaal intensief en vergt verschillende vormen van investeringen en financieringen. Timo Buijs van de NIBC bank licht de ontwikkelingen op het gebied van investeringen en financieringen in de digitale infrastructuur toe. Wat voor implicaties heeft COVID-19 voor het financierings- en investeringsklimaat?

Innovatie – 20 oktober

Op dinsdag 20 oktober stond het thema innovatie centraal. Nederland loopt voorop in het aanbieden van breedband. Wij zien mooie initiatieven ontstaan voor glasvezelinfrastructuur op landelijk, regionaal en lokaal niveau. Tijdens deze editie hebben we niet alleen aandacht besteed aan de actuele status van glasvezelprojecten in Nederland maar hebben we ook gekeken ook naar de ontwikkelingen in het buitenland.

In IJsland: Glasvezel is net zo snel besteld als een pizza
Erling Gudmundsson, CEO van Reykjavik Fibre Network, vertelt over zijn unieke samenwerking bij het aanleggen van twee glasvezelnetwerken met snelheden van 1 Gbit/s. Het aanvragen van een glasvezelverbinding in IJsland is net zo gemakkelijk als het online bestellen van pizza. Ook deelt hij zijn visie over wholesale en open access.

Bouwen van Maatwerk Glasvezel voor Cloud Connectivity in de Benelux
Jan Thielemans, Program Manager Connectivity services bij Arcadiz, heeft al meer dan 30 jaar ervaring in datacommunicatie met zowel lokale als internationale spelers. Jan neemt ons mee in: markttrends van latency shift, innovaties in netwerk bouwen, extra spectrum op development vlak en de impact op Cloud Journey.

Innovatie door te luisteren
Paul Havinga, Commercieel directeur van Speer IT, neemt ons mee in de visie van Speer IT: innovatie door te luisteren. Hij vertelt waarom we als sector beter kunnen samenwerken ten behoeve van innovatie. Hoe kunnen we als sector elkaar versterken en gezamenlijk tot oplossingen en nieuwe innovatie komen?

Techniek 27 oktober

Glasvezelverbindingen zijn niet direct zichtbaar, maar zorgen er wel voor dat we gebruik kunnen maken van digitale technologie zoals we gewend zijn. Want (voldoende beschikbare) glasvezelnetwerken zijn een randvoorwaarde voor een florerende Nederlandse digitale economie. Op dinsdag 27 oktober stond het thema techniek centraal. Tijdens deze sessie hebben we de laatste ontwikkelingen op het gebied van techniek belicht.

De weg naar ”The cloud”
Jan Michiel Berkel, Director bij DCspine, neemt ons mee in: de weg naar ”The cloud.” Nieuw kan je Public Clouds niet meer noemen maar voor veel partijen komt het nu pas echt als realistische oplossing in beeld. Hoe is de Cloud strategie? En als de architectuur op orde lijkt hoe zorg je dan voor een goede koppeling naar de Cloud? Er zijn verschillende manieren om verschillende Clouds aan elkaar te koppelen, maar hoe doe je het eigenlijk?

Technische mogelijkheden voor adressen die buiten de huidige glasvezeluitrol vallen
Menno Driesse is onderzoeker/adviseur digitalisering en digitale connectiviteit bij Dialogic. Dialogic  heeft een analyse gemaakt van de huishoudens die op dit moment niet (gemakkelijk) kunnen beschikken over een verbinding van ten minste 100 Mbps en dit mogelijk na 2023 nog steeds niet kunnen. Menno vertelt hier meer over. Ook geeft hij ons een doorkijkje naar de (technische) mogelijkheden om deze adressen alsnog aangesloten te krijgen.

Open en standaard glasvezelmarkt
Eric van Uden, Country Manager van AVM, deelt met ons zijn visie over de huidige ontwikkelingen in de sector: Nederland is een land met een lange traditie van P2P glasvezelinfrastructuren. Helaas zijn er ook steeds meer verschillen geïntroduceerd op de verschillende layers. Bij de sterk opkomende techniek G-PON probeert men de markt nog meer te sluiten, dit is een slechte ontwikkeling voor een vrije markt.

Hoe verhoog je simpel en kosteneffectief de capaciteit van access netwerken?
Dhieradj Ramanand geeft samen met Vincent Sleiffer van ADVA Optical Networking antwoord op de vraag: Hoe verhoog je simpel en kosteneffectief de capaciteit van access netwerken? Veel serviceproviders hebben momenteel problemen met het leveren van hogere capaciteit in de access en mobiele backhaul (5G). ADVA heeft hier een simpele en kosteneffectieve oplossing voor gevonden met G.metro technologie.

MEDE MOGELIJKE GEMAAKT DOOR:

Speer IT
AVM
Arcadiz
NIBC
DCspine
Relined Fiber Network
Breedband Eindhoven
EFX
gm-logo-s
TrueCom-s

MEDIAPARTNER

Mediapartner Fiber Vakdag
channelconnet

INITIATIEFNEMER

Fiber Carrier Association